סדרת הרצאות בת שלושה מפגשים | מנחה: ליאור טל
אריך פרום (1900-1980) היה הוגה, פסיכולוג חברתי, וגם חוקר שהציע פרשנות הומניסטית למקורות היהדות. במהלך המפגשים נעקוב אחר משנתו הכללית והיהודית בשלושה תחומים – חופש, אהבה, וצדק חברתי. בהרצאות נטעם מפרשנותו החילונית המיוחדת והמרתקת למקורות היהדות, ונבחן את הרלבנטיות של הגות זו לחיינו היום.
הרצאה | מנחה: ורד סקל
כיצד יש להבין את ה”פטור” שקבלו נשים יהודיות ממצוות התלויות בזמן. האם זו האדרה או הדרה? בעוד שהגבר כפוף לממשלת הזמן היהודי – תפילת שחרית, מנחה וערבית; הנחת תפילין – האשה פטורה מרוב מצוות עשה התלויות בזמן. מה מקורו של פטור זה, ומה משמעותו? האם הוא נובע, כפי שיש האוהבים לומר, ממעלתן הרוחנית הגבוהה של נשים יהודיות טובות? או שאולי הוא הופך אותן ליהודים סוג ב’ שאינן נוטלות חלק בעשייה היהודית החשובה? באילו מצוות מרשים לנשים להשתתף בכל זאת, ומדוע מתנגדים כל כך כשחלקן מבקשות לבטל את הפטור? באמצעות קריאה בתנ”ך, בתלמוד ובאגדות יהודיות עתיקות נכיר את מקורותיו וגלגוליו של הפטור/איסור ממצוות, ונלמד כיצד הוא רלוונטי להבנת היהדות בימינו.
סדרת הרצאות בת 10 מפגשים | אפשרי גם כהרצאה בודדת | מנחה: גלית רויכמן
במהלך ההרצאות ננסה לעסוק בשאלות הגדולות של החיים באמצעות הקולנוע; אם יש אלוהים, באיזה טיפוס בדיוק מדובר? מה בין עבודת אלילים קדומה לזו של ימינו? מהו כוחה של שבועה? האם קדושת השבת מותנית בקיום חיי קהילה? עד כמה נוכל להרחיק בשאיפתנו לשמר מסורת אבות? מהו “תיקון” והאם יש דברים שאין ולעולם לא תהיה להם מחילה? מה יותר גרוע – להיות בוגד או להיות נבגד? מה קורה כששקר לבן קטן הופך למציאות? האמנם אהבות מתות בסתר? ועוד.
הרצאה | מנחה: ליאור טל
השיח בישראל חסר לעיתים את מלוא המורכבות של צירוף המילים הללו – “מדינה יהודית ודמוקרטית”. מחד גיסא, ישנם כאלה שמדגישים את צד היהדות (בפרשנותה האורתודוכסית) ונאבקים על צביונה היהודי-הלכתי של המדינה. מאידך גיסא ישנם אלה המדגישים את הצד הדמוקרטי ונאבקים כנגד מה שהם תופסים כפגיעה בזכויות וערכים ליברלים. ההרצאה מבקשת לבחון באיזו מידה מתנגשות ה’יהודית’ וה’דמוקרטית’ ולהציע מודלים שונים לשילוב והפרדה ביניהם. ניתן יהיה להתייחס לסוגיות ודוגמאות ספציפיות בנושא זה בהתאם לרצון המזמין.
קוים לדמותו של הגיבור היהודי | הרצאה | מנחה: ורד סקל
נמרוד היה גיבור בארץ, אבל חז”ל תיארו אותו כמי שהשליך את אברהם אבינו לכבשן. הם העדיפו את הגיבור הכובש את ייצרו ונהרג באוהלה של תורה על פני הצייד נושא הנשק. ואולם בעוד שהחכמים חששו מחוסן גופני, המחשבה הציונית האדירה את הנמרודים ואת ההולכים בשדות: אנשי הטבע, האדמה והלחימה. אז מה בין הגיבור המקראי, החז”לי והעברי, הילכו יחדיו? קריאה בסיפורי האבות, מדרשי חז”ל וספריו של משה שמיר, לצד ניתוח עבודות האמנות של דנציגר ותומרקין יעזרו לנו לשרטט את דמותו של הגיבור היהודי ולבחון את פניה המשתנים של התרבות העברית.
מנחה: נויה שגיב סדרה בת ארבעה מפגשים. התנ”ך מספר לנו את סיפורן של משפחות המופת, אשר ייסדו את האנושות וכוננו את העם היהודי. אבל, באופן מפתיע, בשונה מסיפורי יסוד של עמים אחרים, המשפחות במקרא אינן מושלמות. ולא רק זאת, אלא שהתנ”ך בוחר להציג בפנינו גם את הסיפורים הלא מחמיאים של אבותינו. ריבים, קנאות, סכסוכים, שקרים, גניבה ורצח- בין אחים לבינם, ובין הורים וילדים. במפגשים, נקרא את הסיפורים, נתעכב על ה”פגמים” במשפחות, ונראה כיצד והאם הם משרתים את העלילה ואת המסרים האמוניים והאנושיים שהמקרא מבקש להעביר לנו- ואנחנו מבקשים לקבל. הקריאה תשולב בהתייחסויות השונות של חז”ל, פרשני ימי הביניים ופרשנים בני זמננו- המתמודדים עם מבוכת הכביסה המלוכלכת של המקרא.
מנחה: נטע סובול
סדרה בת ארבע מפגשים. כולם שמעו על “ספר הזוהר”, מעטים זכו לקרוא בו ולהתוודע אל תכניו. סדרה זו תאפשר היכרות עם מבחר מסיפורי הזוהר, אותם ניתן לקרוא בהקדמות יחסית קלות. בתוך מסגרת של חברותא וקריאה משותפת ומודרכת נעמוד על סגנונו הספרותי המיוחד של הזוהר, על תפיסות האדם, החברה, הדת והאל שמצויות בו, ועל הפרשנות היחודית והמהפכנית שמעמיד הזוהר לתורה.
מנחה: יותם יזרעאלי סדרה בת ארבעה מפגשים. מדוע בוב דילן כונה “ישעיה עם הגיטרה”? האם חלק משיריו של מאיר אריאל הם נבואות זעם? מה יכול להיות הקשר בין תופעה דתית מובהקת כגון הנבואה המקראית לבין הרוק’נרול, תופעה מודרנית של תרבות פופולארית חילונית? לכאורה, אין כל קשר, אבל בחינה מעמיקה מגלה קשרים מעניינים. אנו נבחן את המאפיינים של הנבואה המקראית ושל המושג ׳נבואה׳ לאורך התרבות העברית והמערבית, בספרות, באמנות, ובפילוסופיה, ונבדוק מהי מידת היישום של מושג זה גם על תרבות הרוק’נ’רול בארץ ובעולם. בסופו של דבר נשאל: האם אפשר לראות ברוק’נ’רול גלגול מודרני של הנבואה המקראית?
מנחה: נויה שגיב סדרה בת ארבעה מפגשים. התנ”ך גברי? פטריארכלי? אין בו מקום לנשים? סתם שמועה. הנשים הן אלה שמניעות את העלילה. בלי צבא, בלי חרב, בלי תואר או תפקיד. אלה בזכות כוחן הפנימי. נפגוש את חוה, את האמהות, את תמר, יעל, רות ואסתר. נבין את המניעים, את השיטות ואת דרכי הפעולה שלהן.
מנחה: נטע סובול סדרה בת ארבעה מפגשים. מהו הרע? מאיפה הוא מגיע אם האל כולו טוב? מה תפקידו? מה יחסו לאדם ומה אמור האדם לעשות איתו? המקובלים מציעים תשובות שונות לשאלות קשות אלה, חלקן מפתיעות ביותר, חלקן קושרות את הרע באופן עמוק במעשה הבריאה ובמהות היצירה. לתפיסות אלה נתוודע מתוך קריאה משותפת במגוון מקורות קבליים שונים, בהם גם ספר הזוהר.
מנחה: יותם יזרעאלי
סדרה בת ארבעה מפגשים. סדרת הרצאות על נשים מקראיות נעדרות שם. אשת לוט, בת יפתח, פילגש בגבעה, אשת איוב, בעלת האוב מעין דור, האישה הגדולה משונם ועוד. נכיר אותן ואת סיפוריהן, נבחן את מקומן בסיפורים ובמורשת התרבותית שלנו ונרד לעומק העניין של השאלה ״מהו שם״.